‘Oude liefde roest niet’
Kandidaat bestuurslid John Roex stelt zich (opnieuw) voor
Mijn naam is John Roex, ik ben 66 jaar, heb twee volwassen zonen en woon met mijn vrouw in Sittard. Ik heb geschiedenis gestudeerd in Utrecht en ben eerder al een periode heel actief binnen De Veersjprunk geweest. Genealogisch onderzoek begin jaren tachtig, dat begon met de Schinveldse geboorte-acte van mijn vader, bracht me naar Schinveld. Een voorvader, afkomstig uit Nuth, trouwde in 1765 in Schinveld en vestigde zich er. Roex werd gaandeweg een bekende en uitgebreide familie in Schinveld. Nu, 260 jaar later, zijn er helaas niet veel naamdragers meer over in Schinveld. Naar aanleiding van verder onderzoek, kwam ik in de jaren negentig in contact met de Veersjprunk. Op een gegeven moment was ik lid van het bestuur, auteur, redacteur van het jaarboek en van fotoboeken en was ik actief binnen een aantal werkgroepen. Toenemende drukte in mijn baan en in ons jonge gezin dwongen me om rond 2001 met pijn in het hart te stoppen bij de Veersjprunk. Maar nu, zo’n kwart eeuw later, zijn de kinderen uitgevlogen en ben ik sinds kort met pensioen. En oude liefde roest inderdaad niet! Ik hoop opnieuw een bijdrage te mogen leveren aan al het mooie werk dat De Veersjprunk verricht in de vier kernen die de voormalige gemeente Onderbanken beslaan. Ik zie uit naar nieuwe en hernieuwde kennismakingen binnen de Veersjprunk en binnen ‘Onderbanken’.
OPKNAPPEN WEGKRUIS TE SCHINVELD
Dennis Heemskerk en zijn schoonvader Jules Romans hebben hun liefde voor ons erfgoed al bewezen met het opknappen van het wegkruis aan de Grachtstraat in Schinveld. In de nabijheid is nog een kruis dat aandacht verdient: het ijzeren kruis aan de andere kant van de holle weg, op de hoek Grachtstraat – Merkelbeekerstraat. Het is een kruis van rechthoekig profielstaal met een corpus van chroomnikkel-staal. Dit is ontworpen door Ad Severens en geplaatst door de (destijds nog actieve) werkgroep Wegkruis van onze vereniging. nNu deze werkgroep is opgeheven zijn wij erg verheugd over de initiatieven van mensen zoals Dennis en Jules.

AANKONDIGING ALGEMENE LEDENVERGADERING
De Algemene Ledenvergadering vindt plaats op woensdag 21 mei a.s. Locatie: Biej de Tant, Jabeekerstraat 12, 6451 CH Schinveld. Aan de orde komen o.a. de behandeling van de jaarstukken en het jaarverslag 2024 en de verkiezing van het nieuwe bestuurslid, dhr. John Roex. De afsluiting is met een feestelijk tintje vanwege ons 35-jarig bestaan.
TERUGBLIK VOORSTELLING HUUBKES VLUCHT
Huubkes Vlucht met medewerking van o.a. Jos Bours, Arno en Paulien Dieteren en Guus Ghijsen was een succes. De twee achtereenvolgende voorstellingen op zondag 9 februari j.l. waren nagenoeg uitverkocht met in totaal 170 aanwezigen. Niet alleen de uitvoerenden maar ook bestuur en vrijwilligers van het Clemensdomein hebben gezorgd voor een fijne dag waarop iedereen met voldoening terugkijkt. Dank allemaal!
HERNIEUWDE ZOEKTOCHT NAAR ONONTDEKTE DELEN VAN DE ROMEINSE WEG “VIA TRIANA”
Hernieuwde zoektocht naar onontdekte delen van de Romeinse weg ‘Via Traiana’ Deze weg, waar in het verleden al herhaaldelijk onderzoek naar is gedaan en waarvan delen ook zijn teruggevonden, liep globaal vanuit Aken, via Heerlen en Brunssum naar (Broek)Sittard, en vandaar verder naar het noorden, naar uiteindelijk Xanten. Het is een opwindend idee om te bedenken dat het dus heel goed mogelijk is dat de weg door het gebied van Onderbanken liep. Ook hier zijn er in het verleden al allerlei uiteenlopende Romeinse vondsten gedaan, hetgeen echter tot nu toe geen onomstotelijke bewijzen opleverde over het exacte verloop van de weg hier ter plaatse.
Momenteel pleegt het archeologisch adviesbureau RAAP in opdracht van de Gemeente Beekdaelen een bureaustudie naar het exacte verloop van de weg binnen de gemeente. Er zijn onder andere luchtfoto’s en satellietbeelden nader bekeken, die zogenaamde ‘crop marks’ kunnen laten zien. Dit zijn variaties in de kleur, of in de teelt van gewassen of andere vegetatie op het oppervlak van de grond, meestal patronen van herkenbare vormen als ingegraven muren, greppels of andere overblijfselen, die opvallen en er op kunnen duiden dat er iets in de ondergrond zit.
Dhr. Ruijters van RAAP heeft ook contact met De Veersjprunk opgenomen. Wij hebben literatuurvermeldingen en onderzoeksresultaten uit het verleden aangeleverd, die mogelijk aanvullend of versterkend kunnen zijn ten opzichte van de genoemde crop marks. Of die juist een ander licht kunnen werpen op hetgeen eventuele crop marks suggereren. Wij hopen dat de bureaustudie zoveel aanknopingspunten gaat opleveren dat er een vervolgstap door de gemeente Beekdaelen en bureau RAAP zal worden genomen. Mocht dat gebeuren dan zal dhr. Ruijters ons dit laten weten en kunnen we mogelijk weer de helpende hand bieden. En natuurlijk hopen we vooral dat er uiteindelijk weer een stukje Romeins verleden aangetoond kan worden in onze contreien en ‘aan de oppervlakte komt’. Zodat de route van de Via naarTuddern (D.) voor ons gebied exact kan worden ingetekend.
