Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Onthulling plaquette en stolpersteine Beekdaelen

Ton Theunissen 0

Tekst geschreven door Geertjan Claessens

Afbeelding: Johannes Timmermans

In Beekdaelen herinneren negen stolpersteine aan evenveel joden uit de gemeente die in de oorlog door de Duitsers zijn gedood.

De fusiegemeente heeft de zogeheten struikelstenen al eerder dit jaar gelegd. Twee ervan worden woensdag om 14.00 uur symbolisch onthuld bij de Nuinhofstraat 7 in Nuth, de woning van Max Mayer en Philip Fritz Bromet, twee van de slachtoffers van de jodenvervolging door de nazi’s.

Kunstenaar

De onthulling is nu pas, omdat de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die de struikelstenen maakt, er dan bij kan zijn. De overige stenen in Beekdaelen zijn voor Leo, Hedwig en Hermann Hertz uit Schinnen, Joseph Klein uit Merkelbeek, Hedwig Heymann en Julius Wolf uit Amstenrade en Max Baum uit Doenrade. Ze kwamen om in verschillende concentratiekampen.

De onthulling is onderdeel van de viering van 75 jaar bevrijding. De viering start om 11.00 uur met de onthulling van een plaquette aan de Dorpstraat 5 in Oirsbeek. Na de onthulling van de stolpersteine wordt de herdenking om 14.40 voortgezet bij het gemeentehuis in Nuth. Daar is ook een tentoonstelling, die om 15.20 uur wordt geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *