Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Lezing “Oorlog en bevrijding” woensdag 18 december om 19.30 uur bij het Clemensdomein.

Ton Theunissen 0

De bevrijding van Limburg en Nederland begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Als laatste Limburgse gemeente werd Arcen (nu gemeente Venlo) bevrijd op 3 maart 1945. 

Op 19 september 1944 werden Merkelbeek, Brunssum en Schinveld bevrijd door  de 2nd Armored Division. “Hell on Wheels”,

Dat is 75 jaar geleden en er zijn nu maar weinig mensen, die de 2e wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. De gemeente Brunssum vierde uitvoerig 75 jaar bevrijding en organiseerde deze zomer een tweetal gespreksavonden over de vier vrijheden van president Roosevelt.  Dat resulteerde in een ‘’subtiel’’ bevrijdingsessay “Vaardig in vier vrijheden’’ geredigeerd door Govert Derix en dat gepresenteerd werd  in een debatbijeenkomst met Vivian Lataster, Maarten van Rossum en Govert Derix. Dat essay vormt zaad, dat gezaaid en verspreid moet worden. Wat doen we om die vrijheid te bewaken? Naast het recht om in vrijheid te kunnen leven, hoort ook de plicht om een andere ook in eenzelfde vrijheid te laten leven. Leven en laten leven! Dat betekent dat je respect hebt voor elk ander. Respect betekent letterlijk terugblik. Durf jij in jouw spiegel te kijken om te zien hoe je rekening houdt met die ander in onze samenleving. Als burger in een samenleving heb je bepaalde rechten en plichten.

Die winter in 1944 lag de frontlinie dwars door Limburg. Terwijl wij hier bevrijd waren, wachtte de rest van Nederland een barre en  koude winter.

‘’Limburg herdenkt’’ deed deze zomer een oproep om verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog  te presenteren in zogenaamde Vensterbankmusea. Het gaat hier om . oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere vaak persoonlijke herinneringen. Veel vensterbankmusea zijn er zo te zien verspreid over Limburg. In de Titus Brandsmastraat in Oud Merkelbeek bij no 5 is er ook zo’n vensterbankmuseum ingericht. Aangezien dit veel foto’s, boeken en tijdschriften betreft, willen we dat verhaal ook vertellen  aan ieder die dat horen wil. Natuurlijk zijn we ook geïnteresseerd in de verhalen van bezoekers.

Op woensdag 18 december presenteert Peter Kleuters om 19.30u een lezing in het monumentale Clemenskerkje met verhalen en beelden uit de oorlog en vooral de bevrijding. Net zoals in het vensterbankmuseum zal er aandacht besteed worden aan het geestelijk leven in Merkelbeek met  o.a.  het kloosterdagboek uit de oorlogsjaren, Titus Brandsma en  kapelaan Heinrich Nobis. Na de pauze wordt aandacht besteed aan het gewone leven in de oorlog en de bevrijding met o.a. Joseph Klein , Joods oorlogsslachtoffer opgepakt in Merkelbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *