Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Na jarenlange strijd begint berging vliegtuigwrak Pey

Ton Theunissen 0

Het was een meerjarenplan, maar deze week beginnen dan eindelijk de voorbereidingen van het opgraven van de Engelse Short Sterling-bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 10 september 1942 neerstortte naast abdij Lilbosch in Pey.

In Echt was maandagavond een informatiebijeenkomst over de plannen, die werd drukbezocht.

airbranch

Nabestaanden naar Echt
De werkgroep ‘Stichting Berging Sterling W7630’ ijvert al vele jaren voor het toestel en de stoffelijke resten van vier bemanningsleden die zich nog in het wrak moeten bevinden. Voor Marleen Jennissen van de stichting is het een kroon op het werk. De stichting onderhoudt ook contacten met de nabestaanden in Engeland. Zij zullen aan het eind van de maand ook overkomen en een bezoek brengen aan de berging.

Tijdrovende klus
Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Echt-Susteren gaf bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht majoor Bart Aalberts een uitgebreide toelichting op het verloop van de geplande werkzaamheden die deze week al beginnen met het inrichten van het terrein. De resten van het toestel zijn nauwkeurig in kaart gebracht en naar verwachting komen de bergers op 16 september bij de plek waar vermoedelijk de resten van de vier gesneuvelde bemanningsleden worden gevonden. In de eerste week van oktober moet het karwei geklaard zijn.

Ontploffingsgevaar
In het wrak verwacht men naast de vier omgekomen bemanningsleden nog scherpe munitie aan te treffen waaronder wellicht een aantal duizendponders. Kapitein Hans van der Zwet van EOD Veiligheid gaf een uitgebreide toelichting op de mogelijke explosieven die in het wrak kunnen worden aangetroffen en hoe die geruimd gaan worden.

Eerste vliegtuigberging
De berging in Pey is het eerste vliegtuig dat volgens het nationaal programma ‘Berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers’ wordt geborgen. De overheid neemt 100% van de kosten voor haar rekening. In dat kader zal minister Kajsa Ollongren, van Binnenlandse Zaken met een aantal kamerleden op 25 september een kijkje komen nemen.

De gemeente Echt-Susteren organiseert rond de werkzaamheden een aantal kijkdagen en een herdenking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *