Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Nieuwsbrief December 2022

Marion Vreuls 0

OVERLIJDEN HUUB DE BODE

Enkele dagen geleden bereikte ons het bericht dat Huub de Bode, beeldend kunstenaar, schilder en performer, niet meer onder ons is. Huub de Bode is in 1949 in Maastricht geboren en op 8 december j.l. overleden. Huub is begraven op een natuurbegraafplaats in de buurt van Baarle-Nassau.

 In Bingelrade werd hij wereldberoemd door zijn project “De Vogelschrik”. Zoals de Volkskrant destijds schreef: Wat de Eifeltoren is voor Parijs, het Vrijheidsbeeld voor New York, is “De VOGELSCHRIK” voor Bingelrade.
Een prachtige vergelijking!

Dit kunstwerk was gemaakt van steigerbuizen, pallets en glas, was 12m. hoog en had een spanwijdte van 14m. Het stond op het hoogste punt van een glooiing in het landschap van Bingelrade, te midden van een bietenveld en fruitboomgaarden. Op zaterdag 21 juni 1997 was de opening met een bijzondere culturele manifestatie. Hij exposeerde o.a. in Rotterdam, Spijkenisse, Brussel, Vlissingen, Onderbanken, Brunssum en Sittard. 

PRESENTATIE BOEK FAMILIE BENDERS

Na uitgebreid archiefonderzoek, puzzelwerk en vele interviews is de kroniek van de familie Benders met als titel “Meer dan borelingen, bruiloften en begrafenissen” klaar. Het is een verhaal over de familie Benders vanaf 1670. Het vertelt over rijke en arme boeren. Over zonen die vilders (“Gerbers”) werden, en die meestal Johannes of Leonard heetten. Over kleinzonen en grootvaders die als blauwverwer de kost verdienden. En over een epidemie die een familiedrama veroorzaakte. Als je de kroniek gelezen hebt, weet je wie de grootste pechvogels in de geschiedenis van de familie Benders zijn (maar waarmee toch nog alles goedkwam!) En waar een straatje ligt dat genoemd is naar de familie Benders, dicht bij de Benderhof. Wat de inscriptie op een mysterieus gevelkruis betekent. Maak kennis met Naard, de man die 10 miljoen bakstenen ging bakken, maar in de eerste wereldoorlog uit Nederland verbannen werd. Een verhaal over paardensmokkelaars in de familie. Over neringdoenden die hun kansen grepen. Maar het waren de vrouwen die de winkel runden. Over vrouwen met veel kinderen die vroeg weduwe werden. Over een zelfbewuste vrouw die in Schinveld door het glazen plafond brak. Over de eerste vrouw in de familie, die de middelbare school volgde, de eerste Benders met een academische opleiding. En waarom geen zoon uit de familie pastoor of kapelaan en geen dochter non werd. En over de geheime liefde van rebelse Tina die tegen de wil van haar ouders huwde met haar grote liefde. Lees over Joseph die hopeloos verliefd werd op Maria, een verre achternicht, een liefde die niet beantwoord werd (waarna het met die Maria slecht afliep!).

Een kroniek over blauwverwers, vilders, brikkebekkesj, winkeliers, muzikanten, musici, boeren, beambten en mijnwerkers. Het boek telt 258 pagina’s, 26 foto’s, en 22 korte biografieën van de hedendaagse generatie. In het boek is de complete stamboom opgenomen. De grafische vormgeving is van Ivo Benders. Onderzoeker en auteur is Jos Benders. 

Bestelt u het boek na 18 december 2022 dan kost het boek € 19,50. Over te maken naar banknummer NL45 SNSB 0922845611 t.n.v. J.J.P.M. Benders onder vermelding van “Bestelling kroniek”. Alleen een betaling is een bestelling. Wilt u meer exemplaren, maak dan een veelvoud van dat bedrag over naar de rekening. Stuur verder een mail naar Jos Benders of u het boek thuisbezorgd wilt hebben of dat u zelf naar de boekpresentatie komt. Deze is op zaterdag 14 januari a.s. vanaf 11 uur in brasserie Biej de Tant, Jabeekerstraat 12, 6451 CH  SCHINVELDEr wordt verzocht per besteld boek met  maximaal 2 personen aanwezig te zijn. De presentatie zal ongeveer 1 uur in beslag nemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *